Pletenje košaric iz slame

Preteklo soboto, 3. 12. 2022, smo organizirali delavnico pletenja s slamo v Promocijsko kongresnem centru 'Pr Nanetovh' v Matavunu in s tem počastili tudi 'Ta veseli dan kulture', ki je na pobudo Ministrstva za kulturo potekal po vsej Sloveniji že 22. leto.

Sprva smo se spoznali med seboj ob čaju in kavi, kar je naredilo toplejše vzdušje na drugače precej hladen dan. Takšna tehnika pletenja s slamo, ki smo jo tokrat predali obiskovalcem, prihaja iz Prekmurja. Za pletilni material smo uporabili pšenična stebla rži. Zanimivo pa je tudi to, da moramo žito, ki se uporablja za pletenje, požeti ročno, saj se tako stebla ne poškodujejo.

Najprej smo se naučili, kako narediti t.i. 'splet', ki nam služi za okrasni rob košarice. Naredimo ga iz treh prepognjenih slamnatih stebel, ki se med seboj prepletajo okoli žice in tvorijo lep spiralni vzorec. Iz takšnega spleta je možno splesti tudi venček, ki ga lahko uporabimo kot okras v prihajajočih prazničnih dneh.

Veliko je bilo vloženega truda in pozornosti, da so se slamnate bilke pravilno prepletale, vendar je s časom delo tudi steklo. Največ težav je povzročalo spajanje dveh bilk skupaj, ampak smo vse štrleče koščke na koncu postrigli in dobili raznovrstne splete.

Na vrsti je prišlo spletanje dna in stene košarice, ki je šlo prav vsem dobro od rok. Na koncu je bilo potrebno še nekaj pozornosti, da smo ulovili širino košarice in dolžino že prej spletenega okrasnega roba ter ga pritrdili na samo košarico. Za zaključek smo postavili vse izdelke na star štedilnik, si jih prav ponosno ogledovali in jih ovekovečili za spomin.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem za skupaj preživeti čas in vaše izkazano zanimanje za dediščino pletarstva. Veseli smo, da smo lahko predali delček svojega znanja o pletenju s slamo. Se že veselimo prihodnjega srečanja!

 

 

 

objavljeno: 05. 12. 2022

Twitter Facebook*Dogodek je bil izveden s podporo Občine Divača.