Odprimo Duri v dediščino

V knjižnici Divača smo prisluhnili zgodbam in spominom iz preteklosti.

V torek, 6. decembra, smo v sodelovanju s Kosovelovo knjižnico Sežana-enota Divača pripravili dogodek, na katerem smo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator predstavili  novo dediščinsko platformo Duri (www.e-duri.si) in podrobneje projekt beleženja ustnega izročila Zapisi spomina.

Začetna tema pogovorov o dediščini je bila dediščinska platforma Duri, s pomočjo katere se lahko ljudje aktivno udejstvujejo na področju kulturne dediščine, se o njej izobražujejo preko spletnih tečajev ali pa se povezujejo z drugimi ljubitelji dediščine.

Aplikacija Zapisi spomina je nov način povezovanja dediščine in sodobnega sveta. Daje nam možnost, da lahko v tej digitalni dobi zabeležimo, objavimo in trajno shranimo spomine starejših, zato smo si natančno ogledali zgradbo aplikacije in kako se spomini vanjo zapisujejo.

Pripovedi iz aplikacije Zapisi spomina vedno spodbudijo nova razmišljanja in obudijo tudi marsikateri spomin udeležencev predstavitve. Ob poslušanju zgodbe o Kušetu, ki je v Brkinih kuhal vodko iz krompirja, nam je Stanislav Renčelj povedal, da so nekoč gojili v Brkinih prav posebno vrsto krompirja z imenom Merkur in jo uporabljali za proizvodnjo špirita.

Dotaknili smo se tudi teme, kako pomemben je pristop do pričevalcev in spoštljivo ravnanje z vsebino, ki nam je bila predana.

Z udeleženci predstavitve smo se poslovili v duhu hvaležnosti do pričevalcev, ki so napolnili aplikacijo že s preko 200 zapisi in prisluhnili pripovedi o idrijskih gimnazijcih, kako so šli peš iz Idrije na Javornik na smučarski tečaj.

Vsaka zgodba, ohranjena za zanamce, šteje.

Zahvaljujemo se soorganizatorju Kosovelovi knjižnici Sežana-enota Divača, še posebej knjižničarki Tanji Bratina Grmek, za gostoljubje in sodelovanje pri izvedbi tega dogodka.

objavljeno: 09. 12. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)