Zdravilna zelišča malo drugače

»Če pride kdaj zapreka, v naravi išči leka« je bila rdeča nit zeliščarske delavnice Zdravilne rastline malo drugače, ki smo jo pripravili v okviru projekta Cvetoče police in prireditev ob Dnevih evropske kulturne dediščine / European heritage Days in Slovenia s sloganom Dober tek!

Duh nabiralništva, ki ga nosimo ljudje od najstareših obdobjih človeštva še v sebi in lepo vreme sta združila ljubitelje zdravilnih zelišč na Delezovi domačiji v Parku Škocjanske jame. Tokrat smo jih spoznali na drugačen način, iz njih smo skuhali odlično zelenjavno prilogo in pripravili nekaj osvežilnih napitkov. 

Najprej smo spoznavali tradicionalno rabo zdravilnih zelišč v ljudskem zdravilstvu in jo okrepili še z novimi farmacevtskimi spoznanji ob pripravi različnih pripravkov kot so zeliščna olja, kisi, tinkture, mazila, čaji. Spekter uporabe smo razširili na frtalje, sokove, zelenjavne priloge, zeliščna masla, soli in kot že poznane dodatke jedem za aromo, polnost okusov in seveda lažjo prebavo. Ugotovili smo, da v kuhinji ne sme manjkati lovor, rožmarin, timijan, šetraj, ožepek, brinove jagode, žajbelj, kumina, za različnost okusov pa še pehtran, meta, majaron, komarček, janež, boreč, kopriva, trpotec, navadna metlika, portulak itn.

Po predstavitvi in okušanju nekaterih zelišč, ki še uspevajo v tem času na naših vrtovih, smo se podali na iskanje le-teh v naravo. Mnoge smo našli že ob poti do travnika in na majhnem vrtičku ob domačiji. Odkrili in spoznali smo tudi ambrozijo, invazivno tujerodno vrsto, ki pa lahko škodi zdravju, zato smo jo tako kot veleva uredba tudi odstranili. Ob nabiranju zdravilnega ozkolistnega trpotca smo spoznali še druge rastline, ki v tem času na travnikih še opozarjajo s svojo vegetacijo nase. Ohranjeno naravno okolje v Parku Škocjanske jame je poskrbelo za prijetno razpoloženje vseh udeležencev in deljenje mnogih izkušenj pri uporabi zdravilnih zelišč. Četudi smo se srečali prvič, smo ob pripravi jedi združili vsakogaršnje vedenje in ob preizkušanju naših gastronomskih izdelkov ugotovili, da si zdravilna zelišča prav tako zaslužijo največje priznanje in vse Michelinove zvezdice. 

Hvala vsem udeležencem za ustvarjalno dopoldne, ki je prineslo novo spodbudo za pogostejšo uporabo zdravilnih zelišč v naši prehrani. Veseli smo, da se vedenje o kulturni dediščini nabiranja užitnih zdravilnih rastlin ponovno širi med ljudmi. 

Foto: Jana Gombač

 

objavljeno: 04. 10. 2021

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Podeželje prihodnosti (angl. Rural Future), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.)