Otvoritev platforme Duri

V petek, 20. maja 2022, je v prostorih mariborskega KID KIBLA potekala tiskovna konferenca, na kateri smo partnerji projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI) širši javnosti premierno predstavili novo dediščinsko spletno platformo DURI.

Projekt Digitalni dediščinski inkubator (DDI) povezuje tri partnerje z različnih koncev Slovenije: društvo Idrija 2020 iz Idrije, Zavod Dobra pot iz Brkinov in KID KIBLA iz Maribora. Po pristopih se med seboj sicer razlikujemo, a vsi delujemo na področju kulturne dediščine, imamo s tega področja znanje in izkušnje ter smo močno vpeti v lokalna okolja. S projektom želimo zbližati sektor kulturne dediščine in izpostaviti pomen digitalizacije in digitalne družbe. Razvili smo celovit program, ki na izzive dediščine odgovarja z nizom zanimivih dogodkov in izobraževanj, vse skupaj pa nadgrajuje z vzpostavitvijo spletne platforme Duri.

Partnerji projekta smo prepričani, da je kulturna dediščina izjemen, a še ne dovolj prepoznan razvojni kapital družbe, ki nudi priložnosti na najrazličnejših področjih – od grajenja skupnosti do podjetništva, digitalizacije in kreativnih industrij. Ta potencial pa je mogoče uresničiti le z inovativnim in v prihodnost usmerjenim pristopom. »Menimo, da imamo v tem pristopu ključno vlogo nevladni in zasebni akterji, torej nevladne organizacije, skupine prostovoljcev, lokalno prebivalstvo, neformalne skupine, različna društva, kreativci in podjetniki, ki lahko s sicer laičnim, a pogosto zanesenjaškim pristopom k dediščini dopolnimo delo muzejev in drugih ustanov. Le v povezanem delovanju bo namreč kulturna dediščina za ljudi postala vir navdiha in smerokaz za ustvarjanje sedanjosti in prihodnosti

Na omenjeni platformi Duri bodo gostovale izobraževalne vsebine o dediščini, prek nje pa se bodo lahko obiskovalci povezovali z drugimi uporabniki in soustvarjali spletno dediščinsko skupnost. Ker želimo s projektom zagotavljati kakovostne izobraževalne vsebine, bomo na spletni platformi ponudili zanimive bloge, podcaste, spletne tečaje in članke o dediščini, poleg tega pa bo dostopen tudi zemljevid dediščinskih društev in organizacij ter številne prostovoljske priložnosti na področju dediščine.

Uporabniki se bodo lahko preizkusili v popisovanju elementov kulturne dediščine v svojem lokalnem okolju, izvedeli, kaj narediti ob odkritju arheološke najdbe, kako zaščititi dediščinske predmete pred uničenjem in kakšno vlogo ima nesnovna dediščina. Spoznali bodo, na kaj je treba paziti pri obnavljanju stare hiše, kako digitalno dokumentirati dediščino, in slišali navdihujoče zgodbe o razvoju dediščine skozi podjetništvo. Za najbolj zavzete bodo na voljo tudi individualna podpora, svetovanje in mentorstvo pri spoznavanju naprednih tehnologij za interpretacijo dediščine. V sklopu projekta se nadgrajuje in razširja tudi naša aplikacija za beleženje ustnega izročila starejših Zapisi spomina.

V okviru projekta pripravljamo niz javnih dogodkov, na katerih bomo spletno platformo, ki je namenjena različnim ciljnim skupinam, predstavljali javnosti. Od konca maja pa vse do jeseni bomo z delavnicami, predavanji in predstavitvenimi stojnicami sodelovali na številnih festivalih in drugih dogodkih, na katerih bomo udeležence naučili uporabe nove spletne platforme Duri in nadgrajene aplikacije Zapisi spomina. Na ta način želimo širšo javnost spodbuditi k aktivnemu doprinosu na področju dediščine. V šolskem letu 2022/23 načrtujemo tudi dediščinske delavnice, ki bodo potekale na srednjih šolah in bodo tako posebej prilagojene za srednješolce.  V jesenskih mesecih pripravljajo še 100-urni specialistični program na temo digitalizacije kulturne dediščine, ki bo nadaljeval spletni izobraževalni sklop. Program bo namenjen skupinam, društvom in organizacijam, ki se že ukvarjajo z ohranjanjem kulturne dediščine in želijo nadgraditi svoja znanja na področju digitalizacije kulturne dediščine.

Verjamemo, da je naš program za digitalno preobrazbo kulturne dediščine zaradi skupnostnega pristopa edinstven ne samo v slovenskem, temveč tudi v širšem evropskem prostoru. V prihajajočem letu bo tako projekt DDI postal eden vidnejših projektov, ki bo utrjeval zavest o pomembnosti ohranjanja in razvoja slovenske kulturne dediščine. 

 
objavljeno: 20. 05. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)