Semenj izmenjave rast+ Hrpelje

Pomlad je tu in z njo tudi semnji izmenjave presežkov naravnega izobilja rast+. Po stari semanji navadi smo si na semnju ob samooskrbnih vrtovih Njivce na vasi v Hrpeljah, izmenjali semena, potaknjence, rastline, ki smo jih letošnjo pomlad že vzgojili v presežku, ob tem pa prenesli naprej tudi marsikateri nasvet za boljšo rast in uporabo rastlin.

Hladno in oblačno jutro ni napovedovalo veliko obiskovalcev semnja, a smo se kljub temu odpravili v Hrpelje v prepričanju, da bo obisk dober. In res, že kmalu zatem, ko smo pripravili mize, so prišli prvi udeleženci, ki so se prav tako kot mi spraševali ali bo kaj ali ne, a prišli so vendarle. 

Letošnja pomlad vremensko ravno ni naklonjena vzgoji rastlin izven rastlinjaka, a ljubitelji rastlin smo inovativni, zato sadik za zamenjavo ni manjkalo. Izmenjali smo sadike različnih vrst paradižnika, paprike, špinače, čilija, zelišč in mnogih sobnih rastlin. Opravili smo tudi "operacijo" sladkega korena, to pomeni, da smo iz gomolja izrezali nakaljena očesa za nadalnje sajenje na vrtu. Razdelili smo veliko semen rastline achocha ali ačoča (Cyclanthera pedata), ki smo jih dobili na jesenskem rast+ semnju, prav tukaj v Hrpeljah. Rastlina spada med plezalke, plod je mesnat, svetlozelen, dolg do 20cm in malo ukrivljen, uporablja se podobno kot kumare ali buče.

Med izmenjavo so nas lastniki samooskrbnih vrtov Njivce na vasi povabili na ogled visokih in nizkih gredic, na katerih so že v bujni rasti spomladanske vrtnine. Z veseljem smo si izmenjali izkušnje in nasvete za odpravo škodljivcev, še posebej polžev, ki so se letošnjo pomlad ob njim ugodnih pogojih izredno razmnožili.

Zadovoljstvo ob vzgoji rastlin je zaokrožilo med nami in že se veselimo izobilja narave, ki ga bomo deležni na koncu rastne sezone.

Za zamudnike pa vabilo na naslednji semenj izmenjave rast+, ki bo organiziran 22. aprila od 9. do 12. ure na novi tržnici v Divači (Večnamenski objet na Kraški cesti zraven trgovine Fama), v sodelovanju z občino Divača in Slovensko filantropijo ob Dnevu za spremembe, hkrati pa bomo naredili nekaj dobrega za naš planet ob Svetovnem dnevu Zemlje.

objavljeno: 17. 04. 2023

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo
(Aktivnost je podprla Občina Hrpelje-Kozina v okviru razpisa za sofinanciranje kulturnih programov v Občini Hrpelje – Kozina v letu 2023.)