Papir iz trave na Škrateljnovi domačiji

V soboto, 2. 7. 2022, smo v sklopu divaškega občinskega praznika pripravili v okviru projekta Trajno skladno delavnico izdelovanja papirja iz trave. 

V prijetnem okolju Škrateljnove domačije, čudovitem primeru tradicionalne kraške arhitekture v središču Divače, ki je bila že pred tridesetletjem razglašena za etnološki spomenik, smo na velikem travniku, v senci češenj, izdelovali papir iz trave.

Po uvodnem predavanju o nujnosti trajnostnega delovanja v današnjem času in predpripravi trave za izdelovanje papirja smo staknili glave in pričeli s prvim postopkom izdelave travnatega papirja, to je priprava prave gostote zmesi kuhane trave v električnem mešalniku. V velikih posodah z vodo smo to celulozno snov razredčili in s pomočjo sit različnih dimenzij ulovili vlakna na mreže. Sledilo je pivnanje odvečne vode in valjanje travnatih listov, enostavni postopki, ki pa so zahtevali vso pozornost in natančnost udeležencev delavnice.

Po vseh malih zapletih in peripetijah, ki so prisotne ob prvem poskusu izdelovanja papirja iz trave, smo uspešno izdelali svoje prve liste papirja. Osušili smo jih na lesenih ploščah ob mejnem zidu. Da bi spoznali razliko med papirjem, ki ga izdelujemo iz starega papirja in travnatim papirjem, smo izdelali po istem postopku še en list papirja samo iz ostankov starega papirja. Mnenja so bila različna, a mnogim je bil bolj všeč papirni listič iz trave, ki smo ga obogatili še s posušenimi travnatimi rožami.

Zahvaljujemo se vsem udeleženkam delavnice za zavzeto izdelovanje papirja, ki je spodbudilo številna vprašanja in vzgibe o nadaljnih možnostih izdelovanja ročnega papirja. Hvala tudi županji občine Divača, Alenki Štrucl Dovgan, ki se je za trenutek pridružila naši delavnici o trajnostnem delovanju.

Tokrat smo izdelovali papir, a možnosti ponovne uporabe materialov in predmetov je veliko. Veseli nas, da smo ponovno razširili nove možnosti naravi prijaznega delovanja med ljudi. 

 

objavljeno: 03. 07. 2022

Twitter Facebook