Zapisi spomina - prva delavnica

V prelepem okolju Promocijsko kongresnega centra Matavun 8 smo včeraj, 7. 6. 2021, skupaj z Unesco Odborom za varstvo kulturne dediščine Biosfernega območja Kras in porečje Reke in javnim zavodom Park Škocjanske jame organizirali prvi dogodek v sklopu projekta Zapisi spomina.

Delavnica je potekala deloma v predavalnici in deloma na vrtu med murvami, kjer so se člani odbora seznanili z namenom projekta Zapisi spomina in prisluhnili predsednici odbora Anu Kahuna o sporočilni vrednosti spominov za kulturno dediščino ter o zasnovi ideje, ki se ji je porodila ob spremljanju starejših občanov pri svojem poklicnem delu.

Predavanje dr. Katje Hrobat Virloget iz Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem o strokovnem raziskovanju spomina nas je popeljalo med spomine, ki bolijo, in izvedeli smo, kaj pomeni, če se individualni spomini utišajo, ker se ne skladajo s kolektivnimi. Po predavanju se je razvila živahna razprava o intervjujih s pričevalci in o smernicah za intervjuje s starejšimi, ki smo jih pripravili v sodelovanju z Darjo Kranjc, strokovno sodelavko iz Parka Škocjanske jame.

Uporabo aplikacije smo nato praktično predstavili v predavalnici, kjer so si jo nekateri udeleženci tudi naložili in preizkusili.

Zaključili smo z mislimi, ki so se ob predstavitvi porodile članom odbora in gostom delavnice, da so spomini naše bogastvo, naša pozabljena dediščina, ki jo je treba prevrednotiti in omogočiti, da ponovno zaokroži med ljudmi, še posebej med mladimi.

Zahvaljujemo se soorgnizatorjem in predavateljici, dr. Hrobat Virloget, za pomoč pri izvedbi dogodka in se hkrati že veselimo nadaljnjih delavnic in zbiranja zapisov spomina v aplikaciji!

objavljeno: 08. 06. 2021

Twitter Facebookpinaiskramju Projekt se izvaja v okviru razpisa 'Spodbude za rešitve: Dolgoživa družba', ki ga sofinancirata Stičišče NVO Istre in Krasa – Iskra in MJU iz Sklada za NVO.