Zeliščarski maraton na Pepinem vrtu

V prijetnem okolju Pepinega kraškega vrta na Bunčetovi domačiji v Dutovljah se je v soboto, 4. junija, odvijal niz zeliščarskih delavnic, predavanje o kukavičevkah na suhih kraških travnikih in delavnica spletanja vencev iz travniških cvetlic. Temu bi lahko rekli, pravi zeliščarsko-botanični maraton.

Na prvi delavnici, ki se je odvijala v senci kraškega vrta, smo spoznavali in okušali nepogrešljiva zdravilna zelišča iz domačega zeliščnega vrta. Vsestranskost kamilice, nežno delovanje melise, poživljajoča poprova meta, pozabljena deljenolistna srčnica, nobelovski sladki pelin, praktičen beli vratič in balzaminka so nas popeljali v preteklost, ko so se znanja o uporabi zdravilnih rastlin še razvijala in so bila včasih edina pomoč pri lajšanju težav in bolezenskih stanjih. Dotaknili smo se tudi zgodovine uporabe zelišč in prvih pisnih zapisov o delovanju teh čudodelnih rastlin. Zdravilstvo s pomočjo zdravilnih rastlin je bilo nekdaj tesno povezano z ljudskim verovanjem. Znanje se je skrbno varovalo in prenašalo iz roda v rod le z ljudskim izročilom. Danes so ta znanja preverjena v mnogih fitofarmacevtskih raziskavah in potrjujejo varno uporabo zelišč iz tradicionalne ljudske rabe. 

Sledil je kratek sprehod po vasi, občudovali smo skrbno urejene domače vrtove krajanov, na katerih ne manjka domačih zeli. Našo zbirko zelišč iz vrtov smo dopolnili še z zdravilnimi rastlinami na travniku kot so materina dušica, ozkolistni in širokolistni trpotec, navadni pelin, vsepovsod pa nas je spremljal cvetoči bezeg in vedno bolj cenjeni regrat.

Po kratkem odmoru smo nadaljevali s cvetočo delavnico spletanja venčkov iz travniških rastlin, ki nas je v prijetni delovni vnemi še bolj povezala z njimi. Vonj cvetic nas je prestavil na travnike in med zgodbe o povezanosti rastlin z vsakdanjim življenjem naših prednikov. 

Pestrost suhih kraških travnikov smo poudarili tudi na predavanju o divje rastočih orhidejah ali kukavičevkah, ki nas vsako pomlad razveseljujejo ob pogledu na travnike s pisano barvno in vrstno paleto. Izmenjali smo si tudi nekaj lokacij rastišč, ki jih bomo v prihodnje sigurno obiskali. Spoznali smo, kako pomembno je ohranjati biotsko pestrost in kako vztrajni moramo biti pri tem.

Četrta delavnica nas je popeljala v svet vonjav in okusov zdravilnih čajnih mešanic. V pripravi le-teh so se preizkusili tudi udeleženci sami. Izmenjali smo si veliko izkušenj, kako je treba nabirati zelišča in upoštevati bonton o nabiranju divje rastočih rastlin, kako sušiti, kako mešati zeli med sabo, da izpopolnimo okus in delovanje čaja. Zelo pomembna je tudi priprava čajev in napitkov, saj moramo vedeti, katere učinkovine želimo pridobiti. Ob obilici vprašanj smo razjasnili vse dileme o uporabi zelišč.

Zadovoljni smo, da smo lahko predali znanja tradicionalne uporabe zdravilnih zelišč udeležencem delavnic in da smo ob spoznavanju rastlinskega sveta utrdili ljudsko izročilo, ki temelji na znanju o naravi.

Hvala vsem udeležencem delavnic za sodelovanje in izmenjavo izkušenj, še posebej tistim, ki so vztrajali na vseh delavnicah. Zatrdili so, da bodo nova spoznanja uporabili tudi v vsakdanjem življenju, tako kot pravi pregovor: če pride kdaj zapreka, v naravi išči leka.

Delavnice so bile izvedene v okviru sodelovanja na prireditvi Dnevi vrtov Krasa.

 

 

 

objavljeno: 07. 06. 2022

Twitter Facebook