Prejeli smo nagrado "Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine"

Svet Evrope in Evropska komisija vsako leto podeljujeta nagrade v okviru pobude »Zgodbe dnevov evropske kulturne dediščine«, s katerimi podpirata prizadevanja za ohranjanje dediščine v lokalnih skupnostih Evrope. Letos smo med 11 nagrajenci, ki prihajajo iz celotne Evrope, tudi mi!

Namen pobude, ki jo skupno vodita Svet Evrope in Evropska komisija, je podpreti in spodbuditi evropsko razsežnost prizadevanj na področju kulturne dediščine. Na razpis smo se letos prijavili prvič, in sicer z zgodbo o razvoju aplikacije Zapisi spomina in aktivnostih, ki jo spremljajo. Aplikacija je je namenjena beleženju spominov starejših, torej digitalizaciji živega ustnega izročila.

Postopek izbora najboljših zgodb o delovanju na področju dediščine se je odvijal vse od januarja, potekal je dvostopenjsko. V prvem krogu se je za nagrado potegovalo več kot 70 prijaviteljev iz kar 27 evropskih držav, izmed katerih je v ožji krog prišlo 20 kandidatov. Po navedbah Sveta Evrope je bila kakovost prijavljenih projektov letos izjemno visoka, konkurenca med projekti pa zelo tesna. V drugem krogu je tako komisija izbrala enajst najboljših zgodb oz. prijaviteljev, ki so z dodelitvijo nagrade upravičeni tudi do 10.000,00 eur nepovratnih sredstev. Slovenija je bila letos izjemno uspešna, saj so med dobitniki nagrade kar trije slovenski prijavitelji, poleg Zavoda Dobra pot še društvo Rajzefiber iz Maribora in Rokodelski center DUO Škofja Loka.

Nagrajeno aplikacijo Zapisi spomina je Zavod Dobra pot razvil spomladi leta 2021, ob podpori strokovnjakov iz Parka Škocjanske jame in Slovenskega etnografskega muzeja. Namen projekta Zapisi spomina je s pomočjo razvite aplikacije krepiti vključenost starejših v družbo in opozoriti na dragocenost spominov, izkušenj in vedenj starejših. Po drugi strani pa je bila aplikacija razvita tudi z namenom, da dediščini damo novo mesto v današnji digitalni dobi in tako povežemo preteklost in sedanjost.

Aplikacija je brezplačna za uporabo, v njej lahko svoje spomine ali pričevanja starejših objavi vsak, in sicer v obliki besedil, videoposnetkov ali zvočnih posnetkov. Omogoča, da se pripovedi o preteklosti trajno shranijo v digitalni obliki. Z objavljanjem v njej tako poskrbimo, da zgodbe naših dedkov in babic ne gredo v pozabo.

Poleg tega smo letos marca v Zavodu Dobra pot premierno izvedli tudi "Vseslovensko akcijo zapisovanja spominov", v kateri je sodelovalo več kot 100 pričevalcev in zapisovalcev iz 10 slovenskih regij, med njimi številne šole, društva, organizacije in posamezniki. S pobudo nameravamo nadaljevati tudi v prihodnjem letu.

Nagrada nam pomeni priznanje za naša prizadevanja na področju promocije in ohranjanja dediščine ter predvsem uporabe dediščine za povezovanje skupnosti. Na krilih tega priznanja bomo zgodbo o zapisih spomina še toliko lažje nadaljevali in razvijali, finančni del nagrade pa bomo vložili v nadgradnjo aplikacije, da bo ta na voljo še širšemu krogu uporabnikov.

Nagrajeno aplikacijo si lahko ogledate TUKAJ ali si jo prenesete prek trgovine Play.

Če vas zanima, kdo so ostali nagrajenci, si preberite objavo o zmagovalcih > KLIK.

#europeanheritagedays

 

objavljeno: 03. 06. 2022

Twitter Facebook